ET

Anatoli Bõkov

Anatoli Mihhailovitš Bõkov (vene keeles Анатолий Михайлович Быков; sündinud 6. augustil1953Magadanis) on endine Nõukogude Liidumaadleja, olümpiavõitja ja olümpiahõbe. Ta võistles Kreeka-Rooma maadluses.


Ferencs Kocsis (vasakul)
ja Anatoli Bõkov (paremal,
1980)
Kuld 1976 II kergekeskkaal
Hõbe 1980 II kergekeskkaal
Kuld 1975 II kergekeskkaal
Hõbe 1978 II kergekeskkaal

Bõkov oli 170 cm pikk ja tema võistluskaal oli 74 kg. Tema spordiklubi oli Almatõ Dünamo.

Bõkov hakkas maadlust harjutama 1966Kasahstanis. Pärast seda, kui tema suur spordianne avastati, saadeti ta Alma-Atasse (tänapäeval Almatõ), kus temast treeneri V. Jermakovi käe all sirgus silmapaistev maadleja.

1970 pääses Bõkov NSV Liidu koondises Euroopa kuni 18-aastaste juunioride meistrivõistlustele, mis toimusid RootsisHuskvarnas. Seal saavutas ta kehakaalus kuni 65 kg kolmanda koha, jäädes maha Poola maadlejast Andrzej Supronist ja Soome maadlejast Mikko Huhtalast. Talle järgnesid Erich Klaus (Saksa FV) ja Anders Pettersson (Rootsi).

1971 osales Bõkov kuni 20-aastaste juunioride maailmameistrivõistlustele, mis toimusid Tokios. Seal tuli ta kehakaalus kuni 70 kg maailmameistriks. Talle järgnesid Miltšev (Bulgaaria), Masaru Ogasawara (Jaapan), Tae (Lõuna-Korea) ja Rick Benz (USA).

. . . Anatoli Bõkov . . .

1973 kaitses Bõkov USA-s Miamis kuni 20-aastaste juunioride maailmameistri tiitlit I kergekeskkaalus. Talle järgnesid Konstantin Trajkov (Bulgaaria), Hermann Wolter (Saksa DV), Erich Klaus ja Kenneth Williams (USA).

Samal aastal tuli ta Nõukogude Liidu meistrivõistlustel I kergekeskkaalus kolmandaks. Hõbemedali pälvis Eesti NSV maadleja Valeri Spiridonov ja kuldmedali olümpiavõitja Šamil Hissamutdinov[1]. Need meistrivõistlused toimusid Tallinnas Kalevi spordihallis[2].

1974 osales Bõkov Rootsis Klippanis võistluse, kus sai II kergekeskkaalus neljanda koha. Võitis Šamil Hissamutdinov (NSV Liit), järgnesid Stanisław Krzezinski (Poola) ja Jan Karlsson (Rootsi). Viiendaks tuli Janko Šopov (Bulgaaria).

Samal aastal võitis Bõkov Bulgaarias Nikola Petrovi mälestusturniiri II kergekeskkaalus. Talle järgnesid Vitězslav Mácha (Tšehhoslovakkia) ja Jossif Berišvili (NSV Liit).

ŃSV Liidu meistrivõistlustel Bõkov sel aastal ei osalenud.

1975 tuli Bõkov esimest korda NSV Liidu meistriks täiskasvanute seas. Sellega sai ta selliste kuulsate maadlejate kui Viktor Igumenovi ja Šamil Hissamutdinovi mantlipärijaks.

Samal aastal toimusid Minskismaailmameistrivõistlused. Bõkov läbis selle võitudega Murat Toklu (Türgi), Gheorghe Ciobotaru (Rumeenia), Mikko Huhtala, Janko Šopovi ja Vitězslav Mácha üle. Kohtumises Ungari maadleja Michály Tomaga diskvalifitseeriti mõlemad maadlejad passiivsuse tõttu. Sellest piisas Bõkovile maailmameistriks tulekuks II kergekeskkaalus.

. . . Anatoli Bõkov . . .

This article is issued from web site Wikipedia. The original article may be a bit shortened or modified. Some links may have been modified. The text is licensed under “Creative Commons – Attribution – Sharealike” [1] and some of the text can also be licensed under the terms of the “GNU Free Documentation License” [2]. Additional terms may apply for the media files. By using this site, you agree to our Legal pages . Web links: [1] [2]

. . . Anatoli Bõkov . . .

Back To Top