SV

Sjundeå begravningsplats

Sjundeå begravningsplats (finska: Siuntion hautausmaa) är en begravningsplats i Sjundeå i Finland. Begravningsplatsen ägs och sköts av Sjundeå kyrkliga samfällighet. Sjundeå begravningsplats anlades antagligen på 1400-talet då även Sjundeå S:t Petri kyrka byggdes. Begravningsplatsen, som ligger i Sjundeå kyrkoby vid Sjundeå kyrka, har utvidgats många gånger och senast 2016.[1]

Sjundeå begravningsplats är indelad i femton sektioner, bland annat urnlunden och minneslunden som designats av Pekka Huttunen.[1]

. . . Sjundeå begravningsplats . . .

Anläggandet av begravningsplatsen i Sjundeå ägde antagligen rum vid samma tidpunkt som uppförandet av kyrkan i slutet av 1400-talet. Det rådde tidigare en likadan strikt samhällelig ordning på begravningsplatsen som också i det övriga samhället. De högst värderade gravplatserna fanns inne i kyrkan under kyrkans golv. När begravning inne i kyrkorna blev förbjudet blev områdena närmast till kyrkan de högst värderade gravplatser.[2]

Förutom gravstenar finns det också gamla gjutjärnskors kvar på begravningsplatsen. En del av gravarna på Sjundeå gravplats har inhägnats med ett järnstaket; gravområdet Adlercreutz-Lindeberg (ägarna till Sjundby slott och Pickala herrgård), familjen Degerths gravområde (ägaren till Munks gård) och general Silfverhielms grav. Det var också vanligt att resa ett träkors på gravplatsen.[2]

Sjundeå hjältegravar invigdes på de Stupades minnesdag den 15 maj 1949.[1]

Framför Sjundeå församlingshem restes veteranstenen på 1990-talet för att hedra krigsveteraner i Sjundeå. Stenen utvaldes av krigsveteran Hugo Andberg och lotta Gunnel Gottberg.[2]

Det finns en åminnelsesten på Sjundeå begravningsplats. Vid stenen kan man minnas anhöriga som har begravts på annan ort. Åminnelsestenen restes på 2000-talet intill hjältegravarna.[2]

Lista över välkända personer som har begravts på Sjundeå gravgård:[1][3]

. . . Sjundeå begravningsplats . . .

Den här artikeln kommer från webbplatsen Wikipedia. Originalartikeln kan vara lite förkortad eller modifierad. Vissa länkar kan ha ändrats. Texten är licensierad under “Creative Commons – Attribution – Sharealike” [1] och en del av texten kan även licensieras under villkoren i “GNU Free Documentation License” [2]. Ytterligare villkor kan gälla för mediafilerna. Genom att använda denna sida godkänner du våra juridiska sidor . Webblänkar: [1] [2]

. . . Sjundeå begravningsplats . . .

Back To Top