SV

Töcksfors kanal

Töcksfors kanal är en kanal i Värmland, som förlänger båtleden i Dalslands kanal norrut från sjön Foxen till sjöarna Töck och Östen. Båtledens övre slutpunkt är därmed Östervallskog någon kilometer från gränsen till Norge.

Töcksfors kanal
Kanal
Land Sverige
Län Västra Götalands län
Kommun Årjängs kommun
Kulturmärkning
Byggnadsminne
Ägare Dalslands kanal AB
Färdigställande 1915
Konstruktion Två slussar

Dalslands kanal invigdes 1867, då den blivit en farled till Töcksfors i norra ändan av Stora Le. Töcksfors kanal anlades 1911–1915 med två slussar i Töcksfors med en sammanlagd lyfthöjd på 10,1 meter. Den nedre slussen lyfter 5,0 meter och den övre 5,1 meter till Töcks nivå på omkring 111 meter över havet. I kanalbygget ingick också en iordningställd farled mellan Töck och Östen.

Täcksfors kanal medger trafik för båtar med längsta längd av 22,75 meter, största bredd på 4,05 metet, största djup på 2,0 meter och en största masthöjd på 3,6 meter.

Kanalen ägs och drivs av Dalslands kanal AB.

. . . Töcksfors kanal . . .

. . . Töcksfors kanal . . .

Den här artikeln kommer från webbplatsen Wikipedia. Originalartikeln kan vara lite förkortad eller modifierad. Vissa länkar kan ha ändrats. Texten är licensierad under “Creative Commons – Attribution – Sharealike” [1] och en del av texten kan även licensieras under villkoren i “GNU Free Documentation License” [2]. Ytterligare villkor kan gälla för mediafilerna. Genom att använda denna sida godkänner du våra juridiska sidor . Webblänkar: [1] [2]

. . . Töcksfors kanal . . .

Back To Top