NL

Louise van Saksen-Coburg en Gotha (1867-1931)

Prinsesse Louise Victoria Alexandra Dagmar, Prinses Royal van het Verenigd Koninkrijk, De Hertogin van Fife (Londen, 20 februari1867 — aldaar, 4 januari1931) was een prinses van het Verenigd Koninkrijk. Ze droeg van 1905 tot 1931 de titel Princess Royal.

Prinses Louise Victoria Alexandra Dagmar
Vader Koning Edward VII van het Verenigd Koninkrijk
Moeder Prinses Alexandra van Denemarken
Dynastie Windsor (sinds 1917)
Saksen-Coburg en Gotha (tot 1938)
Partner Alexander Duff, 1e Hertog van Fife
Kinderen Heer Alastair Duff
Prinses Alexandra, 2e Hertogin van Fife
Prinses Maud, Gravin van Southesk

Wapen van prinses Louise
Louise en haar echtgenoot Alexander

. . . Louise van Saksen-Coburg en Gotha (1867-1931) . . .

Prinses Louise werd op 20 februari 1867 geboren in het Marlborough House te Londen, waar haar ouders woonden. Ze was de oudste dochter van de toenmalige Prins van Wales, de latere koning Edward VII en diens echtgenote Alexandra. Ze werd gedoopt in het Marlborough House op 10 mei 1867 door Charles Longley, Aartsbisschop van Canterbury. Hierbij waren o.a. koning George I van Griekenland, keizer Frederik III van Duitsland, groothertogin Augusta van Mecklenburg-Strelitz, koningin Louise van Denemarken (naar wie ze was vernoemd), tsarina Maria Fjodorovna en de Engelse prinsessen Alice, Helena en Louise als doopgetuigen aanwezig.

Prinses Louise, die door haar familie ook wel Lulu werd genoemd, had nog twee oudere broers (Albert Victor en George, de latere koning George V), een jongere broer (John) en nog twee jongere zussen (Victoria en Maud). De prinses bracht veel van haar jeugd door in Marlborough House, maar ook in het landhuis van haar ouders, Sandringham House. Net als haar zusjes Victoria en Maud heeft Louise weinig officieel onderwijs genoten.

De prinses trad op 27 juni 1889 in een privékapel van Buckingham Palace in het huwelijk met de achttien jaar oudere Alexander Duff, Graaf van Fife. Twee dagen later kreeg Alexander van koningin Victoria van het Verenigd Koninkrijk de titel Hertog van Fife en Markies van Macduff. In de officiële papieren hiervoor stond dat deze titels over zouden gaan op een mannelijke erfgenaam. Uit het huwelijk van Louise en Alexander werden drie kinderen geboren:

Omdat er uit het huwelijk van Louise en Alexander geen zoon werd geboren die volwassen werd, werden er nieuwe documenten opgesteld, zodat ook een dochter de titels kon erven bij gebrek aan een mannelijke erfgenaam.

Op 9 november 1905 schonk koning Edward VII zijn dochter de titel Princess Royal, de hoogste eer voor vrouwelijke leden van de koninklijke familie. Ook besloot de koning dat Alexandra en Maud, de dochters van Louise, de titel “Prinses van Groot-Brittannië en Ierland” zouden krijgen en de aanspreektitel “Hoogheid”. Vanaf dat moment droegen de prinsessen dus niet meer de titels van hun vader en heetten ze Hare Hoogheid Prinses Alexandra van Fife en Hare Hoogheid Prinses Maud van Fife.

In december 1911 leed prinses Louise met haar gezin schipbreuk bij de kust van Marokko, terwijl ze naar Egypte voeren. Ze bleven allemaal ongedeerd, maar Louises echtgenoot kreeg pleuritis en stierf in Aswan, Egypte, in januari 1912. Prinses Alexandra volgde vervolgens haar vader op als de tweede Hertogin van Fife.

De prinses stierf in 1931 in haar huis aan Portman Square, Londen. Haar begrafenis vond plaats in de St George’s Chapel van Windsor Castle.

. . . Louise van Saksen-Coburg en Gotha (1867-1931) . . .

Dit artikel is afkomstig van de website Wikipedia. Het originele artikel kan een beetje worden ingekort of gewijzigd. Sommige links zijn mogelijk gewijzigd. De tekst is gelicentieerd onder “Creative Commons – Attribution – Sharealike” [1] en een deel van de tekst kan ook worden gelicentieerd onder de voorwaarden van de “GNU Free Documentation License” [2]. Voor de mediabestanden kunnen aanvullende voorwaarden van toepassing zijn. Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met onze juridische pagina’s . Weblinks: [1] [2]

. . . Louise van Saksen-Coburg en Gotha (1867-1931) . . .

Back To Top