NL

Nicolás Echevarría

Nicolás Echevarría (Nayarit, 8 augustus1947) is een Mexicaansefilmregisseur en cinematograaf.[1] Sinds 1973 heeft hij meer dan 20 films geregisseerd. Zijn film Cabeza de Vaca uit 1991 werd opgenomen in het 41e Internationale Filmfestival van Berlijn.[2][3]

Nicolás Echevarría
Nicolás Echevarría (links) ontvangt de Arts and Literature National Prize 2017
Geboren 8 augustus1947
Nayarit
Geboorteland  Mexico
Jaren actief 1973-heden
Beroep Filmregisseur, cinematograaf
(en) IMDb-profiel
Moviemeter-profiel
Portaal   Film

Echevarría put in zijn vroege films uit zijn Mexicaanse afkomst. Hij bespreekt zijn waarnemingen van de Mexicaanse spiritualiteit in een interview met Betsy Sussler: “Ik heb met ongeveer tien groepen Indianen in Mexico gewerkt, en wat ik het vaakst ben tegengekomen, en dat geldt voor allemaal, is dit: er zijn twee werelden, de ene behoort tot het dagelijks leven, tot de mens, we staan op, we nemen een douche, we denken na over wat we zullen eten voor het ontbijt, wat we de hele dag zullen doen. Nu is er een andere wereld, die je de Heilige Ruimte zou kunnen noemen.” Hij leefde twee jaar met het Huichol-volk en maakte drie films met hen. Echevarría laat een Mexicaanse Sjamaan zien in zijn documentaire María Sabina, mujer espíritu uit 1978.[4][5]

. . . Nicolás Echevarría . . .

 • María Sabina: mujer espíritu (1978)
 • Poetas campesinos (1980)
 • Niño Fidencio, el taumaturgo de Espinazo (1981)
 • Cabeza de Vaca (1991)
 • Vivir mata (2001)
 • Eco de la montaña (2014)

Bronnen, noten en/of referenties

 1. (es) “Mario Lavista fue un hombre solar”, señala Paulina Lavista. es-us.noticias.yahoo.com. Geraadpleegd op 5 november 2021.
 2. (en) Programme 1991. www.berlinale.de. Geraadpleegd op 5 november 2021.
 3. (en) Nicolás Echevarría. TVGuide.com. Geraadpleegd op 5 november 2021.
 4. (es) Deja su música como legado. El Norte. Geraadpleegd op 5 november 2021.
 5. (fr) Nicolas Echevarria. Festival des 3 Continents. Geraadpleegd op 5 november 2021.

. . . Nicolás Echevarría . . .

Dit artikel is afkomstig van de website Wikipedia. Het originele artikel kan een beetje worden ingekort of gewijzigd. Sommige links zijn mogelijk gewijzigd. De tekst is gelicentieerd onder “Creative Commons – Attribution – Sharealike” [1] en een deel van de tekst kan ook worden gelicentieerd onder de voorwaarden van de “GNU Free Documentation License” [2]. Voor de mediabestanden kunnen aanvullende voorwaarden van toepassing zijn. Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met onze juridische pagina’s . Weblinks: [1] [2]

. . . Nicolás Echevarría . . .

Back To Top