NL

Schotland

Schotland (Alba) is in het Verenigd Koninkrijk. Het omvat het noordelijk deel van het eiland Groot-Brittannië en grenst in het zuiden aan Engeland. Schotland kent een eigen rechtsstelsel, vlag, bankbiljetten en binnenlands bestuur, maar in de internationale betrekkingen speelt als soevereine staat alleen het Verenigd Koninkrijk een rol. Schotland is dus geen land in de strikte betekenis van ‘onafhankelijke staat’, maar wel in een wat ruimere betekenis van ‘begrensd gebied met een politieke identiteit’.

Schotland

. . . Schotland . . .

Schotland is geen deel van Engeland. Het is een algemene fout van toeristen te denken dat Schotland een deel is van Engeland en het is een fout waarmee je gegarandeerd een echt Schot zult beledigen. Groot-Brittannië bestaat uit Schotland, Engeland en Wales. Als je daar ook nog eens Noord-Ierland en enkele eilandengroepen bij neemt heb je het Verenigd Koninkrijk.

De hoofdstad van Schotland is Edinburgh, maar ook Glasgow en Aberdeen zijn noemenswaardige Schotse plaatsen.

Schotland is het noordelijke gedeelte van het Verenigd Koninkrijk. Er zijn veel bergen en meren te vinden, waarvan het Loch Ness ongetwijfeld het bekendste is, door het monster dat erin rond zou zwemmen.

Van april tot oktober zijn er in de Highlands veel knutten. Deze kleine bijtende insecten kunnen zeer vervelend zijn.

Een inwoner van Schotland noemt men een Schot. In het Engels is dat ‘Scot’ en het bijvoeglijk naamwoord is ‘Scotch’ zo zijn er Scotch eggs, Scotch beef en Scotch Cornder.

Historic Scotland is een handige kortingskaart

  • Sint Andrews day – Schotse nationale feestdag, 30 november, Als de dag in het weekend valt verschuift de feestdag naar de maandag erna.
Regio’s van Schotland
Scottish Borders
Zuid-West Schotland
Central Belt
Schotse Hooglanden
Noord-Oost Schotland
Hebriden
Orkney-eilanden
Shetlandeilanden

. . . Schotland . . .

Dit artikel is afkomstig van de website Wikivoyage. Het originele artikel kan een beetje worden ingekort of gewijzigd. Sommige links zijn mogelijk gewijzigd. De tekst is gelicentieerd onder “Creative Commons – Attribution – Sharealike” [1] en een deel van de tekst kan ook worden gelicentieerd onder de voorwaarden van de “GNU Free Documentation License” [2]. Voor de mediabestanden kunnen aanvullende voorwaarden van toepassing zijn. Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met onze juridische pagina’s . Weblinks: [1] [2]

. . . Schotland . . .

Back To Top