NL

Ustica

Ustica is een vulkanisch eiland in de Tyrreense zee. Het ligt ongeveer 70 km ten noorden van de stad Palermo op het Italiaanse eiland Sicilië.

Ustica

De locatie van eiland Ustica

. . . Ustica . . .

Ustica heeft een oppervlakte van slechts 8,1 km². Ter vergelijking: het onbewoonde Waddeneiland Rottumerplaat is met 7,82 km² net iets kleiner. De gemeente Ustica heeft ongeveer 1300 inwoners en maakt administratief deel uit van de provincie Palermo op Sicilië. Het eiland is ontstaan als gevolg van onderzeese vulkanische uitbarstingen. De laatste uitbarsting was circa 150.000 jaar geleden. Voor liefhebbers van vulkanologie is het eiland een openluchtmuseum. Door de langzame en gestage inwerking van de zee op de kust zijn onregelmatig gevormde inhammen, kleine baaien en grotten ontstaan. Om de rijke zeeflora en –fauna te beschermen werd het gebied rondom het eiland in 1986 uitgeroepen tot zeereservaat (Italiaans: Area Marina Protetta Isola di Ustica). De grillige kust, de diepe, zeer heldere wateren en de aanwezigheid van een grote verscheidenheid aan vissen maken het eiland uiterst aantrekkelijk voor de duiksport. Jaarlijks komen er dan ook veel toeristen.

De eerste menselijke nederzettingen op Ustica dateren uit het Paleolithicum. Graven, tunnels en, vanwege de vele scheepswrakken, vele archeologische onderwatervondsten, wijzen op een constante aanwezigheid van diverse oude mediterrane volkeren, zoals Feniciërs, Grieken, Carthagers en Romeinen.

Lange tijd was Ustica de basis van Saraceense piraten. In de zesde eeuw vestigde zich een Benedictijner gemeenschap op het eiland maar zij werd al snel gedwongen te verhuizen door veelvuldige plunderingen en door de dreigende oorlog tussen christenen en moslims. In de Middeleeuwen mislukten pogingen om het eiland te koloniseren vanwege invallen van Barbarijse zeerovers die het eiland tot hun schuilplaats maakten.

In 1759 koloniseerde Ferdinand IV van Bourbon het eiland. Ustica werd een ballingsoord voor politieke gevangenen en bleef dat tot onder het bewind van het Huis van Savoye. Tijdens het fascistische regime in het begin van de 20ste eeuw werd Ustica wederom een verbanningsoord van criminelen en politieke gevangenen. In 1961 werd dit systeem afgeschaft en sindsdien begon de ontwikkeling van het toerisme.

Op 27 Juni 1980 kwam het eiland Ustica in het nieuws toen een DC 9 van de Italiaanse Luchtvaatmaatschappij Itavia in de nabijheid neerstortte. Alle 81 inzittenden vonden de dood.

. . . Ustica . . .

Dit artikel is afkomstig van de website Wikivoyage. Het originele artikel kan een beetje worden ingekort of gewijzigd. Sommige links zijn mogelijk gewijzigd. De tekst is gelicentieerd onder “Creative Commons – Attribution – Sharealike” [1] en een deel van de tekst kan ook worden gelicentieerd onder de voorwaarden van de “GNU Free Documentation License” [2]. Voor de mediabestanden kunnen aanvullende voorwaarden van toepassing zijn. Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met onze juridische pagina’s . Weblinks: [1] [2]

. . . Ustica . . .

Back To Top