NO

Den svenske antarktisekspedisjonen 1901–03

Den svenske antarktisekspedisjonen 1901–03 under ledelse av Otto Nordenskjöld var den første svenske ekspedisjonen til Antarktis. Det var også en av de første vitenskapelige ekspedisjonene til det for det meste uutforskede kontinentet. Til tross for at ekspedisjonen var spekket med strabasiøse opplevelser og problemer, fikk den et vellykket utfall og bidro til stor vitenskapelig fremgang.

Kart over ekspedisjonens rute (olivengrønt).
Otto Nordenskjöld
Carl Anton Larsen

. . . Den svenske antarktisekspedisjonen 1901–03 . . .

På begynnelsen av 1900-tallet ble Sverige gjerne ansett som en moderne nasjon med interesse for vitenskap og tekniske nyvinninger. Adolf Erik Nordenskiölds oppdagelse av Nordøstpassasjen og polarforskningen i Arktis hadde bidratt til et godt rykte utenlands.[1] Allerede i 1889 hadde Adolf Nordenskiöld planer om en antarktisekspedisjon, og under den sjette geografiske kongressen i London i 1898 hadde internasjonale forskere satt frem en rekke spørsmål angående det ukjente kontinentet. Så langt hadde først og fremst sel- og hvalfangere beveget seg i området.

Otto Nordenskjöld startet i 1899 planlegging av en ekspedisjon med hensikt å utforske de østre og nordre delene av Den antarktiske halvøy. Han fremla sin plan for Svenska Sällskapet för Antropologi och Geografi i januar 1900. Etter en kritisk granskning avslo imidlertid Kungliga svenska vetenskapsakademin søknaden om bidrag, og ekspedisjonen ble derfor helt privatfinansiert.[1]

Nordenskjöld deltok sommeren 1900 som geolog på en dansk ekspedisjon til Øst-Grønland. Her fikk han mulighet til å lære seg danskenes velutviklede polarteknikk, blant annet å kjøre med hundespann. Han gjorde seg også bekjent med ekspedisjonsfartøyet «Antarctic», en gammel, tremastet selfangstskute som han senere kjøpte inn til sin egen ekspedisjon.[2]

Carl Anton Larsen ble utpekt til kaptein på ekspedisjonsfartøyet «Antarctic». Larsen var en erfaren norsk kaptein som allerede hadde gjennomført flere sjøreiser i området. Videre inngikk den norske sledeføreren Ole Jonassen og en norsk besetning på 15 mann.[3]

Vitenskapsmennene ble vervet blant de naturvitenskapligefakultetene ved Uppsala universitet, og omfattet:

  • Johan Gunnar Andersson, arkeolog, paleontolog og geolog
  • Karl Andreas Andersson, zoolog
  • Gösta Bodman, kjemiker, mineralog og meteorolog, ansvarlig for de meteorologiske og magnetiske observasjonene
  • Samuel August Duse, kartograf
  • Erik Ekelöf, lege og bakteriolog
  • Axel Ohlin, zoolog
  • Carl Johan Fredrik Skottsberg, botaniker
  • José María Sobral, en argentinsk sjøoffiser og vitenskapsmann sluttet seg til ekspedisjonen i Buenos Aires etter at Argentina hadde bidratt med forsyninger og proviant. Sobral skulle utføre en rekke vitenskapelige studier[2] og ble den første argentineren som satte sin fot på det antarktiske kontinent
  • Frank Wilbert Stokes, amerikansk tegner gikk også ombord i Buenos Aires. Stokes, som hadde erfaring fra kalde trakter, malte fire oljemalerier og en produserte en rekke tegninger i løpet av reisen.[4]

. . . Den svenske antarktisekspedisjonen 1901–03 . . .

This article is issued from web site Wikipedia. The original article may be a bit shortened or modified. Some links may have been modified. The text is licensed under “Creative Commons – Attribution – Sharealike” [1] and some of the text can also be licensed under the terms of the “GNU Free Documentation License” [2]. Additional terms may apply for the media files. By using this site, you agree to our Legal pages . Web links: [1] [2]

. . . Den svenske antarktisekspedisjonen 1901–03 . . .

Back To Top