NO

Science fiction

article - Science fiction

Science fiction (engelsk for «vitenskapsdiktning» eller «vitenskapsfantasi») er en sjangerbetegnelse for bøker, filmer, tegneserier og teater som skildrer en tenkt framtid eller verden med fantastisk teknikk og spennende vitenskapelige fenomener.

Verifiserbarhet: Denne artikkelen har opplysninger som mangler kilder/referanser. Kan du hjelpe? Påstander uten oppgitt kilde kan bli slettet.
Metallskapningen fra filmen The Day the Earth Stood Still (1951)
Johannes Kepler
Jonathan Swift
Ludvig Holberg
Mary Shelley
Jules Verne
H. G. Wells
Robert Heinlein
Tor Åge Bringsværd

. . . Science fiction . . .

Begrepet skal først ha blitt brukt av den amerikanske forfatteren og redaktøren Hugo Gernsback i 1929, i det første nummeret av hans magasin Science Wonder Stories. Som definisjon på hva science fiction egentlig betyr, viste Gernsback selv senere til 1959-utgaven av Webster’s New World Dictionary:

«SCIENCE FICTION: Fantasirike romaner og historier sentrert om en eller annen påstått, ofte utrolig, vitenskapelig nyvinning».[1]

Tidligere hadde Gernsback introdusert begrepet «scientifiction» (1926), som han beskrev som «(…) historier som de Jules Verne, H. G. Wells og Edgar Allan Poe skrev … sjarmerende fortellinger blandet med vitenskapelige fakta og profetiskevisjoner (…) ».

Gernsback og andre mente i senere år at begrepet science fiction var blitt utvannet ved at det ble brukt også om historier som inneholdt pseudovitenskap og fantasi. Dette førte til en lang og resultatløs debatt om avgrensningen mellom science fiction og fantasy og forsøk på å introdusere nye begreper som «speculative fiction», «science fantasy», «fabelprosa» og så videre.

Den egentlige science fiction kunne først oppstå med utviklingen i vitenskap og teknikk. I alle kulturer har det eksistert sagaer, eventyr og fantastiske overleveringer. Med disse som bakgrunn oppsto det i Europa i opplysningstiden litterære verker som fritt spekulerte omkring hvilken ny viten, hvilke oppdagelser mennesker kunne komme til å gjøre på jorden eller i himmelrommet, hvilke nye samfunnsformer som kunne finnes i fjerne strøk eller tenkes i fremtiden. Etter at teleskopet ble oppfunnet, ble det kjent at månen er et utstrakt himmellegeme, og i oppdagelsesreisenes tidsalder drømte man derfor straks om å reise dit.

Slike historier ga rike muligheter for satire over forhold i samtiden, slik det først ses hos den romerske forfatteren Lukian (ca 120 – ca 190). I En sannferdig historieparodierte han noen underlige historier hos Homer i Odysseen og noen fantasier populære i Lukians samtid. Han foregriper her nyere fiktive temaer som reiser til månen, utenomjordisk liv og krig mellom planetene. Lukian kan med rette kalles far til science fiction.[2]

Andre forløpere for science fiction:

. . . Science fiction . . .

This article is issued from web site Wikipedia. The original article may be a bit shortened or modified. Some links may have been modified. The text is licensed under “Creative Commons – Attribution – Sharealike” [1] and some of the text can also be licensed under the terms of the “GNU Free Documentation License” [2]. Additional terms may apply for the media files. By using this site, you agree to our Legal pages . Web links: [1] [2]

. . . Science fiction . . .

Back To Top