AF

Madison

Madison is die hoofstad van Wisconsin, ‘n deelstaat van die Verenigde State. Dit is geleë in Dane County.

Madison

Kaart Wapen
Vlag
 Land Verenigde State
 Deelstaat Wisconsin
 Koördinate 43°04′N89°24′W
 Gestig op 9 Oktober1839
 Geïnkorporeer op 1848
 Oppervlakte:  
 – Totaal 219 vk km
 Bevolking:  
 – Totaal (Stad en county 2010) 233 209
 – Bevolkingsdigtheid 1 169,8/vk km
 – Metropolitaanse gebied 568 593
 Tydsone CST (UTC -6)
Somertyd: CDT (UTC -5)
 Klimaat  
 – Tipe Kontinentale klimaat
 – Gemiddelde jaarlikse temperatuur 6,5 °C
 – Gem. temp. Januarie/Julie -6,5 / 21,5 °C
 – Gemiddelde jaarlikse neerslae 874,3 mm
 Burgemeester Satya
Rhodes-Conway (D)
 Amptelike Webwerf cityofmadison.com

. . . Madison . . .

Die Capitol

Madison se karakter word hoofsaaklik gevorm deur die teenwoordigheid van die hoofkampus van die Universiteit van Wisconsin en die feit dat dit die setel is van Wisconsin se regering. Die stad is geleë tussen twee groot mere en ook omring deur melkplase en ‘n aantal naburige natuur reservate soos onder andere Governer Nelson State Park, Blue Mounds State Park, Devil’s Lake State Park. Milwaukee is per motor omtrent ‘n driekwartier oos van Madison and Chicago is twee-en-‘n-halfuur suid-oos.

Die universiteit het onder andere sterk departemente van meganiese, elektriese, rekenaar- en chemiese ingenieurswese; onderwys en biologie. Daar is nagenoeg 160 000 studente by die universiteit ingeskryf en dit trek baie studente van oorsee, veral vir nagraadse studies. Die teenwoordigheid van die universiteit maak dat daar gereeld nuwe tegnologiemaatskappye in Madison en omgewing ontstaan.

Die hart van Madison is geleë op ‘n landengte tussen Mononameer en Mendotameer. Die stad sprei uit langs die twee mere saam met ‘n paar kleiner munisipaliteite. Die goewermentsgebou (Capitol) staan op die stadsplein op ‘n heuwel in die middel van die landengte, omring deur laer geboue sodat dit altyd van ver af sigbaar sal wees. Die plein word gedurende die somer ook vir kunsuitstallings, simfoniekonserte en parades gebruik.

Madison het ‘n inwonertal van omtrent 233 000 in 2010 gehad.

Die stad het sy oorsprong in 1836 toe ‘n eertydse federale regter, James Doty, ongeveer 4 km² gekoop het rondom Mendota-, Monona-, Waubesa-, en Kegonsamere. Hy het die staatswetgewers oortuig dat hulle hul hoofstad hier moet kom vestig, en hulle het toe in November 1836 ingestem.

-22 °C en winderig naby Madison

Vanweë die feit dat Madison relatief vér noord lê (43°) word die winters koud en die gemiddelde dagtemperatuur wissel van -8 °C in Januarie tot 22 °C in Julie.

Gemiddelde jaarlikse reënval is 84 cm en sneeuval is 127 cm.

. . . Madison . . .

This article is issued from web site Wikipedia. The original article may be a bit shortened or modified. Some links may have been modified. The text is licensed under “Creative Commons – Attribution – Sharealike” [1] and some of the text can also be licensed under the terms of the “GNU Free Documentation License” [2]. Additional terms may apply for the media files. By using this site, you agree to our Legal pages . Web links: [1] [2]

. . . Madison . . .

Back To Top