AF

Noord-Germaanse tale

Die Noord-Germaanse tale verteenwoordig een van die drie takke van die Germaanse tale, ‘n sub-familie van die Indo-Europese tale, saam met die Wes-Germaanse tale en die Oos-Germaanse tale. Afgelei van Proto-Noors en Oudnoors, word dit in die drie Skandinawiese lande (Denemarke, Noorweë, en Swede), die Faroëreilande, Ysland en Groenland, sowel as deur ‘n beduidende Sweedse minderheid in Finland en deur immigrante groepe hoofsaaklik in Noord-Amerika en Australië gepraat. Die taalgroep word baie keer of die Skandinawiese- of die Nordiese tale genoem.

Noord-Germaanse tale

Skandinawiese tale
Geografiese
verspreiding:
Noord-Europa
Genetiese
klassifikasie
:
Indo-Europees
 Germaans
  Noord-Germaanse tale
Onderafdelings:

Noord-Germaanse tale in Europa:

 Deens

 Sweeds

 Noors (Bokmål en Nynorsk)

 Yslands

 Faroëes

 Norn

. . . Noord-Germaanse tale . . .

Diagram wat die verhouding tussen Deens, Noors en Sweeds vertoon

Tradisioneel word daar onderskei tussen die twee hooftakke, Wes-Skandinawies en Oos- Skandinawies, afgelei van die westelike en oostelike dialek groepe van Oudnoors, onderskeidelik. Die oostelike tak bestaan uit Deens en Sweeds en hulle dialekte en variëteite. Die westelike tak sluit in Noors, Faroëes en Yslands. Oos-Skandinawies saam met Noors is swaar deur Middelnederduits beïnvloed. Dit lei tot ‘n alternatiewe klassifikasie van die tale wat meer klem lê op onderlinge verstaanbaarheid as die stamboommodel. Volgens die model word Noors, Deens, en Sweeds as Vasteland Skandinawies, en Faroëes en Yslands as Eiland-Skandinawies.

Deens en Noors is in werklikheid moontlik nader aan mekaar as wat enige van die twee aan Sweeds is. As gevolg die lang politiese unie tussen Noorweë en Denemarke, deel Noorse Bokmål ‘n groot deel van die Deense woordeskat. Verder vind Swede dit makliker om Noors te verstaan as Deens agv die Deense uitspraak. Mense sê soms grappenderwys dat Noors Deens is wat Sweeds gepraat word.” Die verhouding tussen die drie tale kan opgesom word deur die bostaande diagram.

Die Nood-Germaanse tale word gereeld aangehaal as ‘n bewys van aforisme “‘n Taal is ‘n dialek met ‘n weermag en ‘n vloot.” Die verskil tussen in dialekte binne Noorweë, Swede, en Denemarke is baie keer groter as die verskil oor landsgrense. Taalbeleid in Noorweë is oor die algemeen meer verdraagsaam teenoor landelike dialek variasie in formele taal, die prestige dialek wat baie keer “Oostelike Stedelike Noors” genoem word, wat hoofsaaklik in en naby Oslo gepraat word kan as redelik normatief beskou word. Die skep van Nynorsk uit verskeie Noorse dialekte nadat Noorweë in 1814 van Denemarke onafhanklik geword het was ‘n poging om taalskeiding met politiese skeiding te laat oorvleuel.

Die Noord-Germaanse tale gebruik die Latynse Alfabet met die byvoeging van ‘n paar kestra letters soos uiteengesit in die onderstaande tabel:

Taal Ekstra letters Selde of nooit gebruik nie Opmerkings
Bokmål) æ, ø, å q, w, x en z
Deens æ, ø, å q, w, x en z
Sweeds å, ä, en ö “w” Kan in Sweeds as ‘n variant van “v” beskou word en slegs in name en leenwoorde gebruik word.
Faroëes á, ð (edd), í, ó, ú, ý, æ, ø c, q, w, x en z edd (ð) word op verskillende maniere uitgespreek. Meestal is dit stom.
Yslands á, é, í, ó, ú, ý, ð (edh), þ (thorn), ö en æ c, q, w,z

. . . Noord-Germaanse tale . . .

This article is issued from web site Wikipedia. The original article may be a bit shortened or modified. Some links may have been modified. The text is licensed under “Creative Commons – Attribution – Sharealike” [1] and some of the text can also be licensed under the terms of the “GNU Free Documentation License” [2]. Additional terms may apply for the media files. By using this site, you agree to our Legal pages . Web links: [1] [2]

. . . Noord-Germaanse tale . . .

Back To Top