MK

Жејно

Жејно (словенечки: Žejno) — населба во Општина Брежице во источна Словенија. Областа е дел од историскиот регион Долењска. Населбата сега е вклучена во Посавскиот статистички регион. ЖејноŽejno Жејно Местоположба во Словенија. Координати: 45°52′19.6″N15°35′32.6″E Држава  Словенија Традиционален регион Долењска Статистички регион Посавски Општина Брежице Површина  • Вкупна 1,3 км2 (0,5 ми2) Надм. вис. &10000000000000257300000257,3 м Население (2020)  • Вкупно 127  • Густина […]

Continue Reading
MK

Загорје на Сава

Загорје на Сава (словенечки: Zagorje ob Savi) — град во средна Словенија. Градот е центар на општината Загорје на Сава. Градот е дел од историскиот регион Горењска. Градот сега е вклучен во Засавскиот статистички регион.[1] Загорје на СаваZagorje ob Savi Грб Загорје на Сава Местоположба на Загорје на Сава. Координати: 46°8′23.3″N14°59′25.5″E Држава  Словенија Традиционален регион […]

Continue Reading
MK

Брезник (Загорје на Сава)

Брезник (словенечки: Breznik) — населба во Општина Загорје на Сава во средна Словенија. Областа е дел од историскиот регион Штаерска. Населбата сега е вклучена во Засавскиот статистички регион. БрезникBreznik Брезник Местоположба во Словенија. Координати: 46°8′17.6″N14°53′10.4″E Држава  Словенија Традиционален регион Штаерска Статистички регион Засавски Општина Загорје на Сава Површина  • Вкупна 0,19 км2 (0,07 ми2) Надм. вис. &10000000000000513000000513 м Население […]

Continue Reading
MK

Поток кај Ваче

Поток кај Ваче (словенечки: Potok pri Vačah) — населба во Општина Литија во средна Словенија. Областа е дел од историскиот регион Штаерска. Населбата сега е вклучена во Засавскиот статистички регион. Поток кај ВачеPotok pri Vačah Поток кај Ваче Местоположба во Словенија. Координати: 46°6′58.5″N14°51′29.5″E Држава  Словенија Традиционален регион Штаерска Статистички регион Засавски Општина Литија Површина  • Вкупна […]

Continue Reading
MK

Стојански Врх

Стојански Врх (словенечки: Stojanski Vrh) — населба во Општина Брежице во источна Словенија. Областа е дел од историскиот регион Долењска. Населбата сега е вклучена во Посавскиот статистички регион. Стојански ВрхStojanski Vrh Стојански Врх Местоположба во Словенија. Координати: 45°51′43.3″N15°32′20.7″E Држава  Словенија Традиционален регион Долењска Статистички регион Посавски Општина Брежице Површина  • Вкупна 2,26 км2 (0,87 ми2) Надм. вис. &10000000000000230300000230,3 м […]

Continue Reading
MK

Арново Село

Арново Село (словенечки: Arnovo selo) — населба во Општина Брежице во источна Словенија. Областа е дел од историскиот регион Штаерска. Населбата сега е вклучена во Посавскиот статистички регион. Арново СелоArnovo selo Арново Село Местоположба во Словенија. Координати: 45°57′49.5″N15°34′0.9″E Држава  Словенија Традиционален регион Штаерска Статистички регион Посавски Општина Брежице Површина  • Вкупна 2,9 км2 (1,1 ми2) Надм. вис. &10000000000000217900000217,9 м […]

Continue Reading
MK

Ваче

Ваче (словенечки: Vače) — населба во Општина Литија во средна Словенија. Областа е дел од историскиот регион Штаерска. Населбата сега е вклучена во Засавскиот статистички регион. ВачеVače Ваче Местоположба во Словенија. Координати: 46°7′10.4″N14°50′16.8″E Држава  Словенија Традиционален регион Штаерска Статистички регион Засавски Општина Литија Површина  • Вкупна 1,75 км2 (0,68 ми2) Надм. вис. &10000000000000521299999521,3 м Население (2020)  • Вкупно 368  • Густина […]

Continue Reading
MK

ПУ „Славко Лумбарковски“ – Бач

Основно училиште „Славко Лумбарковски“ (официјално: Подрачно основно училиште „Славко Лумбарковски“ – Бач; скратено: ПОУ „Славко Лумбарковски“) — подрачно основно училиште во селото Бач, составен дел на истоименото училиште во селото Новаци. Славко Лумбарковски Поглед на подрачното основно училиште „Славко Лумбарковски“ Место Општина: Општина Новаци Наречено по: Славко Лумбарковски Нас. место: Бач Адреса: с. Бач Основни информации Основано: […]

Continue Reading
MK

Секуле Димоски

Секуле Постолов Димоски (1901 во Ново Село, Охридско — пролетта 1943 во Сурдулица, Србија) македонски партизан, учесник во НОБ. . . . Секуле Димоски . . . Секуле Постолов Димоски е роден во селото Ново Село. Се занимава со земјоделие. Активно работи во НОБ од 1942 година. Доброволно стапува најпрво во партизанскиот одред Даме Груев […]

Continue Reading
MK

Министерство за надворешни работи на Отоманското Царство

Министерство за надворешни работи (отомански турски: Hariciye Nezâreti; француски: Ministère des Affaires Étrangères[1]) — оддел на Царската влада одговорен за надворешните односи на Отоманското Царство, од основањето во 1836 година до нејзиното укинување во 1922 година. Пред 1836 година, со надворешните односи управувал Рејс ул-ќутаб, кој бил заменет со министерство во западен стил, како дел […]

Continue Reading
Back To Top